O le pili fou a Biden o loʻo tuʻuina atu ai le gaosiga o taʻavale eletise i le Iunaite Setete, ae e le o faʻaalia ai le pulea e Saina o mea mataʻutia mo maa.

O le Inflation Reduction Act (IRA), na sainia e Peresitene Joe Biden i le aso 15 o Aokuso, o loʻo aofia ai le sili atu i le $ 369 piliona i aiaiga e faʻatatau i le tetee atu i suiga o le tau i le isi sefulu tausaga.O le vaega tele o le tau o le lafoga lea e oo atu i le $7,500 a le feterale i le fa’atauina o ta’avale eletise eseese, e aofia ai ma ta’avale fa’aaoga sa gaosia i Amerika i Matu.
O le ese'esega autu mai fa'aosofiaga EV talu ai, ina ia agava'a mo le fa'aaitalafu o lafoga, o le a le gata ina fa'aputuina EV i le lumana'i i Amerika i Matu, ae faia fo'i mai ma'a na gaosia i totonu o le atunu'u po'o atunu'u tau fefa'ataua'iga saoloto.maliega ma le US e pei o Kanata ma Mekisiko.O le tulafono fou o loʻo faʻamoemoe e faʻamalosia ai le au fai taʻavale eletise e faʻafeiloaʻi a latou sapalai sapalai mai atunuʻu atiaʻe i Amerika, ae o loʻo mafaufau tagata i totonu o pisinisi pe o le a tupu le suiga i nai tausaga o lumanaʻi, e pei ona faʻamoemoe le pulega, pe leai.
O le IRA e faʻatapulaʻaina vaega e lua o maa taʻavale eletise: o latou vaega, e pei o le maa ma mea eletise eletise, ma minerale na faʻaaogaina e gaosia ai na vaega.
Amata i le tausaga a sau, o EV agavaa e mana'omia le itiiti ifo ma le afa o latou vaega o le maa e faia i Amerika i Matu, ma le 40% o meafaitino mata e sau mai le US po'o ana pa'aga fefa'ataua'iga.E oʻo atu i le 2028, o le pasene manaʻomia maualalo o le a faʻateleina i lea tausaga ma lea tausaga i le 80% mo meafaitino mata ma 100% mo vaega.
O nisi o taʻavale, e aofia ai Tesla ma General Motors, ua amata ona atiaʻe a latou lava maʻa i faleoloa i le US ma Kanata.Tesla, mo se faʻataʻitaʻiga, o loʻo faia se ituaiga fou o maa i lona fale Nevada lea e tatau ona umi atu le laina nai lo mea o loʻo faʻaulufale mai nei mai Iapani.O lenei tu'ufa'atasiga tu'usa'o e mafai ona fesoasoani i tagata gaosi ta'avale eletise e pasia le su'ega IRA maa.Ae o le faafitauli moni lava o le mea lea e maua ai e le kamupani mea mataʻutia mo maa.
O maa ta'avale eletise e masani ona faia mai le nickel, cobalt ma le manganese (o elemene autu e tolu o le cathode), graphite (anode), lithium ma le kopa.Ua lauiloa o le "ono tele" o le pisinisi o maa, o le laʻuina ma le gaosiga o nei minerale e tele lava ina pulea e Saina, lea na faamatalaina e le pulega a Biden o se "faalapotopotoga mai fafo o popolega."Soʻo se taʻavale eletise na gaosia pe a maeʻa le 2025 o loʻo i ai mea mai Saina o le a le aofia ai mai le lafoga a le feterale, e tusa ai ma le IRA.O lo'o lisiina e le tulafono le silia ma le 30 minerale maa e fetaui ma mana'oga pasene o gaosiga.
O kamupani a le malo o Saina e iai le tusa ma le 80 pasene o galuega fa'agaoioiga o le cobalt a le lalolagi ma sili atu i le 90 pasene o le fa'amama nickel, manganese ma graphite."Afai e te faʻatau maa mai kamupani i Iapani ma Korea i Saute, e pei ona faia e le tele o tagata fai taavale, e iai se avanoa lelei o au maʻa o loʻo i ai mea e toe faʻaaogaina i Saina," o le tala lea a Trent Mell, pule sili o Electra Battery Materials, o se kamupani Kanata e faʻatau atu sapalai i le lalolagi atoa. kobalt gaosi.Fai ta'avale eletise.
“Atonu e manana'o tagata fai ta'avale e fa'asili atu ta'avale eletise e agava'a mo le fa'aaitalafu lafoga.Ae o fea o le a latou maua ai ni tagata faʻatau maa agavaa?I le taimi nei, e leai se filifiliga a le au fai taavale, ”o le tala lea a Lewis Black, Pule Sili o Almonty Industries.O le kamupani o se tasi o le tele o faʻatau oloa i fafo atu o Saina o le tungsten, o le isi minerale faʻaaogaina i anodes ma cathodes o nisi maa eletise i fafo atu o Saina, o le tala lea a le kamupani.(Saina e pulea le 80% o le sapalai tungsten a le lalolagi).Almonty maina ma faiga i Sepania, Potukale ma Korea i Saute.
O le pule a Saina i meafaitino mata maa o le taunuuga lea o le tele o tausaga o faiga faʻavae faʻamalosi a le malo ma tupe teufaafaigaluega - E faigofie lava ona toe faʻatusalia le masalosalo o Black i atunuu i Sisifo.
"I le 30 tausaga talu ai, ua atiaʻe e Saina se filifili sapalai o meafaitino sili ona lelei," o le tala lea a Black."I le tamaoaiga i Sisifo, o le tatalaina o se mining fou poʻo le suauʻu suauʻu e mafai ona alu i le valu tausaga pe sili atu."
Fai mai Mell of Electra Battery Materials o lana kamupani, sa taʻua muamua o Cobalt First, e naʻo Amerika i Matu le gaosiga o cobalt mo maʻa taʻavale eletise.O loʻo maua e le kamupani le paʻu paʻu mai le Idaho mine ma o loʻo fausia se fale faʻamamaina i Ontario, Kanata, lea e faʻamoemoe e amata ai galuega i le amataga o le 2023. Electra o loʻo fausia se fale faʻamamaina lona lua i le itumalo o Kanata o Quebec.
“E leai se malosi o Amerika i Matu e toe fa'aaogaina mea tau maa.Ae ou te talitonu o lenei pili o le a faʻaosofia ai se taamilosaga fou o tupe teufaafaigaluega i le filifili sapalai maa, ”o le tala lea a Meyer.
Matou te malamalama e te mana'o e pulea lou poto masani ile initaneti.Ae fesoasoani tupe maua fa'asalalauga e lagolago ai a tatou tusitala.Mo le faitau atoa o le matou tala, fa'amolemole tape lau fa'asalalauga poloka.Soo se fesoasoani e matua talisapaia lava.


Taimi meli: Aukuso-31-2022