Fa'afiafiaga Vaa Tarako

O leFa'afiafiaga Vaa Tarako(Saina faafaigofie: 端午节;Saina masani: 端午節) o se aso malolo masani a Saina lea e tupu i le aso lima o le masina lona lima o lekalena Saina, lea e fetaui ma le faaiuga o Me po o Iuni i leKalena Gregorian.

Ole igoa ole gagana Peretania ole aso malolo oleFa'afiafiaga Vaa Tarako, fa'aaogaina e fai ma fa'aliliuga fa'aPeretania aloaia o le aso malolo e le Malo o Saina.O lo'o ta'ua fo'i i nisi fa'aperetania fa'apeaFaiga Faalua Limalea e faasino i le aso e pei o le uluai igoa Saina.

Igoa Saina ile itulagi

Duanwu(Saina: 端午;pinyin:duānwǔ), e pei ona taʻua ai le tausamigaMandarin Saina, o lona uiga moni o le “solofanua amata/talatala”, o lona uiga, o le “aso solofanua” muamua (e tusa ai ma lezodiac Saina/kalena Sainafaiga) e tupu ile masina;peitai, e ui lava i le uiga moni o le tagata, “le [aso o le] solofanua i le taamilosaga o manu”, o lenei uiga ua faauigaina foi e faapea.(Saina: 五;pinyin:) o lona uiga “lima”.O leaDuanwu, o le “faamanatuga i le aso lima o le masina lona lima”.

Ole igoa Saina Mandarin ole tausamiga ole “端午節” (Saina faafaigofie: 端午节;Saina masani: 端午節;pinyin:Duānwǔjié;Wade–Giles:Tuan Wu chieh) i totonuSainamaTaiuani, ma le “Tuen Ng Festival” mo Hong Kong, Macao, Malaysia ma Sigapoa.

E eseese le faaleoga i le eseesegagana Saina.I totonuCantonese, o lenafa'aRomapeiTuen1Ng5Jit3i Hong Kong maTung1Ng5Jit3i Makau.O le mea lea o le "Tuen Ng Festival" i Hong KongTun Ng(Fa'afiafiaga o Barco-Dragãoi le gagana Potukale) i Macao.

 

Amataga

O le masina lona lima o le masina e manatu o se masina le manuia.Na talitonu tagata o faʻalavelave faʻalenatura ma faʻamaʻi e taatele i le lima o masina.Ina ia aveesea le mala, e tuu e tagata calamus, Artemisia, fugala'au rimoni, ixora Saina ma kaliki i luga o faitotoa i le aso lima o le masina lona lima.[mana'omia se fa'amatalaga]Talu ai o foliga o le kalamus e foliga e pei o se pelu ma le manogi malosi o le kalaka, e talitonuina e mafai ona latou aveesea agaga leaga.

O le isi faʻamatalaga i le amataga o le Dragon Boat Festival e sau mai luma o le Qin Dynasty (221–206 BC).O le masina lona lima o le kalena o le masina sa manatu i ai o se masina leaga ma o le aso lona lima o le masina o se aso leaga.Fai mai o manu feʻai e amata mai i le aso lima o le lima o masina, e pei o gata, afeafe, ma akarava;e faapea foi ona mama'i gofie tagata pe a uma lenei aso.O le mea lea, i le taimi o le Dragon Boat Festival, e taumafai tagata e aloese mai lenei laki leaga.Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai e tagata ona faapipii ata o meaola oona e lima i luga o le puipui ma tuʻi ni nila i totonu.E mafai foi e tagata ona faia ni ata tipi pepa o meaola e lima ma afifi i tapulima o a latou fanau. O sauniga tetele ma faatinoga na atiina ae mai nei faiga i le tele o eria, ma avea ai le Dragon Boat Festival ma aso mo le aveesea o faamai ma le malaia.

 

Qu Yuan

Tala autu:Qu Yuan

O le tala e sili ona lauiloa i Saina i aso nei e faapea o le tausamiga e faamanatu ai le maliu o le tusisolo ma le faifeauQu Yuan(c. 340–278 TLM) o lemalo anamuaoChui le taimi o levaitaimi o tauao lele malo o Zhou.O se sui tauva o leChu fale tautupu, Qu sa auauna i tofi maualuluga.Ae ui i lea, ina ua filifili le emeperoa e aufaatasi ma le tulaga faateleina malosi oQin, Na tuliesea Qu ona o le tetee atu i le soofaatasi ma na tuuaia foi i le fouvale.solo.Luasefulu valu tausaga mulimuli ane, na pueina ai QinYing, le laumua o Chu.I le faanoanoa, na pule ai Qu Yuan i lona ola e ala i le malemo o ia lava i leVaitafe o Miluo.

Fai mai na taufetuli atu tagata o le nuu, e faamemelo ia te ia, i o latou vaa e laveai o ia, po o le toe aumai o lona tino.Fai mai o le amataga lea otuuga vaa tarako.Ina ua le mafai ona maua lona tino, sa latou faapauu polo oalaisa pipiii totonu o le vaitafe ina ia 'ai e i'a nai lo le tino o Qu Yuan.Fai mai o le amataga lea ozongzi.

I le taimi o le Taua Lona Lua a le Lalolagi, na amata ai ona togafitia Qu Yuan i se auala faʻalotoifale o "le uluai fatusolo lotonuu a Saina".O le manatu o Qu's social idealism ma le le maluelue lotonuu na avea ma tulafono i lalo o le Malo o Saina ina ua mavae le 1949Manumalo Komunisi i le Taua a Saina.

Wu Zixu

Tala autu:Wu Zixu

E ui i le lauiloa faʻaonaponei o le Qu Yuan afuaga aʻoaʻoga, i le teritori muamua o leMalo o Wu, e faamanatu ai le tausamigaWu Zixu(maliu i le 484 TLM), o le Palemia o Wu.Xi Shi, o se fafine lalelei na auina mai e le TupuGoujiano lesetete o Yue, sa alofagia tele e le TupuFuchaio Wu.O Wu Zixu, i le vaai atu i le fuafuaga matautia a Goujian, na lapataia ai Fuchai, o le na ita i lenei tala.Na faamalosia Wu Zixu e pule i lona ola e Fuchai, ma sa lafoina lona tino i le vaitafe i le aso lima o le masina lona lima.Ina ua mavae lona maliu, i nofoaga e pei oSuzhou, Wu Zixu e manatua i le taimi o le Dragon Boat Festival.

Tolu o gaioiga sili ona taatele na faia i le taimi o le Dragon Boat Festival o 'ai (ma sauniuni)zongzi, inuuaina moni, ma tuugavaa tarako.

Tu'uga va'a tarako

Dragon Boat Festival 2022: Aso, Amataga, Mea'ai, Gaoioiga

O tuuga va'a tarako ei ai se tala'aga mauoa o tu ma aga masani, lea na afua mai i le itu i saute totonugalemu o Saina i le silia ma le 2500 tausaga talu ai.O le tala e amata i le tala ia Qu Yuan, o le sa avea ma faifeau i se tasi o malo o le Warring State, Chu.Na taufaaleaga o ia e tagata maualuluga o le malo ma tuliesea e le tupu.Ona o le le fiafia i le tupu o Chu, na ia malemo ai o ia lava i le Vaitafe o Miluo.Na faanatinati atu tagata lautele i le vai ma taumafai e toe maua lona tino.I le faamanatuina o Qu Yuan, e faia e tagata tuuga vaʻa tarako i tausaga taʻitasi i le aso o lona maliu e tusa ai ma le tala.Na latou fa'asalalauina fo'i araisa i totonu o le vai e fafaga ai i'a, e taofia ai i latou mai le 'aina o le tino o Qu Yuan, o se tasi lea o mafua'aga ozongzi.

Su'i Alaisa Ulaula

Zongzi (su'i araisa masani a Saina)

Tala autu:Zongzi

O se vaega iloga o le faamanatuina o le Dragon Boat Festival o le faia ma le 'ai o le zongzi ma tagata o le aiga ma uo.E masani ona afifi e tagata le zongzi i lau o ofe, ofe, e fai ai se foliga o le pyramid.O laulaau e maua ai foi se manogi faapitoa ma le tofo i le araisa pipii ma meaʻai.O filifiliga o fa'atumu e eseese e fa'atatau i itulagi.O itulagi i matu i Saina e sili ona fiafia i le zongzi suamalie poʻo le suamalie, faʻatasi ai ma pi, jujube, ma nati e fai ma faʻatumu.O itulagi i Saute i Saina e sili ona fiafia i le zongzi suamalie, ma le tele o mea faʻatumu e aofia ai le manava puaa, sosisi, ma fuamoa pato masima.

Sa faaali mai Zongzi i luma o le Vaitau o le Tautotogo ma le Autumn ma sa muai faaaogaina e tapuai ai i tuaa ma atua;i le Jin Dynasty, na avea Zongzi ma meaʻai fiafia mo le Dragon Boat Festival.Jin Dynasty, dumplings na aloaia aloaia o le Dragon Boat Festival food.I le taimi nei, i le faaopoopo atu i le araisa glutinous, o mea mataʻina mo le faia o zongzi ua faʻaopoopoina foi ma vailaʻau Saina Yizhiren.O le zongzi vela e taʻua o le "yizhi zong".

O le mafuaʻaga e 'ai ai le Saina zongzi i lenei aso faʻapitoa e tele faʻamatalaga.O le tala a tagata o le faia lea o se sauniga faamanatu mo Quyuan.E ui o le mea moni, o Zongzi ua manatu o se taulaga mo le tuaa e oʻo lava i le vaitaimi o Chunqiu.Mai le malo o Jin, na avea aloaia ai Zongzi ma taumafataga o le tausamiga ma e umi lava seia oo i le taimi nei.

O aso o le va'a tarako mai le aso 3 i le 5 o Iuni o le 2022. HUAXIN CARBIDE mana'o ia maua e tagata uma se aso malolo matagofie!

 


Taimi meli: Me-24-2022